Tidenes beste romaner

Litterære kritikere, historikere, ivrige lesere, og selv amatør lesere vil alle ha forskjellige meninger som hvilken roman som virkelig er den beste romanen som noensinne er skrevet. Er det en roman med vakkert og fengslende billedlig språk? Eller en med modig realisme? En roman som har hatt en enorm sosial innvirkning? Eller kanskje en som mer subtilt har påvirket verden? Her er en liste over noen av tidenes beste romaner (i vilkårlig rekkefølge) som, av ulike grunner, har blitt betraktet som en av de største litteraturiske verkene som noensinne er skrevet.

To Kill a Mockingbird

Harper Lee antas å være en av de mest innflytelsesrike forfatterne som noen gang har eksistert, kjent for å bare ha utgitt en enkelt roman (frem til sin kontroversielle oppfølger som ble utgitt i 2015 like før hennes død). Lees To Kill a Mockingbird ble utgitt i 1960 og ble en umiddelbar klassiker. Romanen ser nærmere på rasisme i den sørlige delen av Amerika gjennom de uskyldige brede øynene til en smart ung jente som heter Jean Louise Finch. Dens ikoniske karakterer, særlig den sympatiske og rettferdige advokaten og faren Atticus Finch, fungerte som forbilder og endret perspektiver i USA på en tid da spenningen rundt rase var svært høy. To Kill a Mockingbird mottok Pulitzer prisen for fiksjon i 1961 og ble gjort om til en Oscar-vinnende film i 1962, noe som gir historien og dens karakterer videre liv og innflytelse over den amerikanske sosiale sfæren.

Anna Karenina

Beste russiske forfatterromaner

Enhver fan av historier som involverer saftige emner som utroskap, gambling, ekteskap og russisk føydalisme, vil umiddelbart plassere Anna Karenina på toppen av sin «beste romaner»-liste. Den er skrevet av den russiske forfatteren Leo Tolstoy, og består av åtte deler med utrolig fiksjon som forteller historien om to fantastiske karakterer: En tragisk, desillusjonert husmor, Anna, som stikker av med barnet hun elsker, og en forelsket grunneier som heter Konstantin Levin, som kjemper mot tro og filosofi. Tolstoy kombinerer gjennomtenkte diskusjoner om kjærlighet, smerte og familie i det russiske samfunnet. Romanen var spesielt revolusjonerende i sin nytenkende måte å fremstille kvinner, som skildrer fordommer og sosiale vanskeligheter fra den tiden med levende følelser.

Invisible Man

Ofte forvekslet med HG Wells roman med nesten samme navn (bare trekk fra «the»), er Ralph Ellisons Invisible Man en banebrytende roman som uttrykker identiteten til den afroamerikanske mannen. Fortelleren av romanen, en mann som aldri blir navngitt, men mener han er «usynlig» for andre sosialt, forteller historien om da han flyttet fra sør til høyskole og deretter til New York City. På hvert av stedene møter han ekstrem motgang og diskriminering, faller inn og ut av arbeid, relasjoner, og tvilsomme sosiale bevegelser. Romanen er kjent for sin surrealistiske og eksperimentelle stil. Invisible Man vant den amerikanske National Book Award for fiksjon i 1953.

Konklusjon

Det finnes en rekke romaner som med god grunn kan kalles tidenes beste roman, det kommer an på øyet som ser. I dette innlegget har du fått vite litt mer om noen av mine personlige favoritter som jeg mener fortjener tittelen «Tidenes beste roman», men det er selvsagt mange andre gode kandidater som jeg ikke har nemt her.

Kanskje du også liker…

© 2021 Fagbibliotek