Oslos folkebibliotek – Oppstarten

For de som kjenner litt til hovedstaden, er det nok ikke så vanskelig å vite hvilket bibliotek det er snakk om. Deichman er et bibliotek de fleste Osloborgere, har et forhold til.

Jeg har selv brukt det ganske så mye, i mine yngre dager. Jeg er født og oppvokst i Oslo, og det å kunne låne bøker på Deichman – var noe vi så på som både spennende og lærerikt. Vi hadde oså organiserte klasseturer, ned til hovedbiblioteket. Bibliotek er noe som de fleste steder kan tilby, men ikke av en slik størrelse som Deichman i Oslo. Men selv om andre bibliotek er mindre, dekker de ganske så mye av det folk etterspør. Det et bibliotek ikke har inne, kan de ofte bestille slik at kunden blir fornøyd. Om det er helt fagspesifikke bøker eller tidsskrifter, er det nok sannsynlig at man bær oppsøke bibliotek som driver med slikt. Det skal vi se litt nærmere på senere, men først skal vi bli bedre kjent med hovedstadens folkebibliotek.

Historien om Deichman bibliotek

La oss med en gang avklare selve navnet, for mange sier fortsatt Deichmanske bibliotek. Dette fordi det frem til 1.1.2018 het Deichmanske, noe det har gjort siden starten i 1785.Opprinnelig var det en samling på 7000 bøker, som ble gitt som en gave av Carl Deichman. Den eksakte dato for åpningen, var den 12.1.1785. Det at Oslo kommune har valgt å endre navn, gjør at dagens navn er identisk med navnet til mannen som fikk det hele i gang. I tillegg til å være landets største bibliotek, er det også et av de eldste i Norge.

Åpent for alle

Det var ikke noen tvil om at borgerne i byen, satte pris på bibliotektilbudet. Det viser gamle låneprotokoller, som den dag i dag er tilgjengelige for de som måtte ha interesse av å studere dette. Rektoren ved Katedralskolen, var også den første bibliotekaren som Deichmanske hadde. Han valgte å lokalisere selve biblioteket, i skolens lokaler. Men son allerede nevnt, som et tilbud for alle. Denne ordningen med Den Deichmanske samlingen, samlokalisert med skolebiblioteket – var noe som trådte i kraft i 1802. Navnet på rektoren og bibliotekaren, var Jacob Rosted.

Mange år samlokalisert med Katedralskolen

På midten av 1900-århundre, fikk Deichmanske bibliotek egne lokaler. Så det skulle altså gå svært mange år, før dette skjedde. Det var da naturlig at det også fikk sin egen bibliotekar, den første som hadde denne stillingen var Gerhard Magnus.

Mange år samlokalisert med Katedralskolen

Bygget på Hammersborg

I 1933 stod det praktfulle nye bygget ferdig, dette er et landemerke i Oslo og ligger flott til på Hammersborg. På bakgrunn av at bygget har svært mange trapper, fikk det tilnavnet «Trappehuset» Det er tegnet av arkitekt Nils Reiersen, og er bygget i det som kalles for Nyklassisk stil. Det at det er et praktbygg, hersker det liten tvil om.

Skadet under terrorangrepet i 2011

Biblioteket ligger bare et steinkast unna Regjeringskvartalet, og inngangspartiet fikk hard medfart av eksplosjonen den 22.juli 2011. Det måtte foretas relativt omfattende arbeider på bygget, og biblioteket var stengt i cirka to måneder

Kanskje du også liker…

© 2021 Fagbibliotek