Gode tips fra fagfolk

Det er alltid smart å lytte til de som kan mer enn deg selv, og med fagfolk i denne sammenheng – så er det bibliotekarene jeg har i tankene. Det å velge seg ut en bok man vil bruke tid på å lese, er ikke alltid like lett. Jeg har tidligere skrevet litt om hvilke bøker vi låner mest på bibliotekene, men det kan uansett være fint å få snakket med en bibliotekar og får nyttige tips før man låner en bok. Det er store forskjeller fra bibliotek til bibliotek, når det kommer til hvilke boktitler som er foretrukket. Det kan være mange årsaker til at det er slik, blant annet når det kommer til lokale bøker som historie og kultur fra hjemstedet ditt. Men det kan også være lokale forfattere, som folk har interesse av å bli bedre kjent med. Vi skal nå se på noen av bøkene, som lå på topplisten over utlån, på et bibliotek i Vestfold i 2017. Det som vel er mest riktig å si, er at bøkene vi nå skal bli bedre kjent med – er på favorittlisten til to erfarne bibliotekarer.

«Den svovelgule himmelen»

Dette er en bok av Kjell Westö, og det hele starter utenfor den finske hovedstaden Helsingfors en gang på 1960-tallet. Det handler om vennskap mellom Stella og Alex, og en ung gutt. Stella og Alex kommer fra en rik og velstående familie, men alt er ikke like flott som det kan virke på overflaten skal det vise seg. Boken tar for seg vennskap, vold, klasseforskjeller og ikke minst svik. Boken er lettlest og ikke minst fengende, og er typisk en bok som ikke er lett å legge fra seg.

«Hvis helvete var av is»

Hvis helvete var av is

Forfatteren av denne boken heter Bernard Minier, og boken er rett og slett en thriller av dimensjoner. Boken er omfattende i sitt spennende innhold, så vi kan ikke ta med alle detaljer her. Men det hele starter med at Servaz som er etterforsker, finner et lik av hest uten hode i fjellene i Pyreneene. Det skal vise seg at saken handler om langt mer enn en død hest, og det hele utvikler seg til noe man knapt trodde var mulig når man starter med å lese boken. Det at boken har en kompleks historie, er i alle fall ikke en overdrivelse. Her er det spenning fra første til siste side, og den preges av en intens og mørk psykologisk thriller som bare øker i intensitet for hver side man leser.

«Den underjordiske jernbanen»

Denne boken tar for seg en del av historien til slavene i USA på 1800-tallet, og det er den unge jenta Cora som vi følger i sin flykt fra slaveriet. Hun har på sin flukt en fryktet slavejeger ved navn Ridgeway, stadig på jakt etter seg hele veien til nordstatene som er målet for henne flukt. Dette er en bok som tar for seg Amerika sin mørke historie, på en dramatisk men realistisk måte. Boken har fått National Book Award og Pulitzerprisen, og det i seg selv sier ikke rent lite.

Kanskje du også liker…

© 2021 Fagbibliotek