Faktabøker du bør lese

Det er veldig mange gode og spennende fiksjonelle bøker, men mange undervurderer hvor interessante og tankevekkende en faktabok kan være. I dette innlegget kommer jeg til å liste noen av faktabøkene jeg mener at alle bør lese. Bøkene er ikke rangert i noen bestemt rekkefølge, det er for vanskelig å avgjøre hvilke av disse som er den beste.

Når pust blir til luft av Paul Kalanithi

Du kjenner kanskje denne boken under originaltittelen «When Breath Becomes Air», men boken er også mulig å få på norsk (oversatt av Tiril Broch Aakre) for dere som ønsker det. Memoarene til Paul Kalanithi, en nevrokirurg ved Stanford University, som får diagnosen terminal lungekreft i midten av trettiårene. Kalanithi bruker sidene i denne boken ikke bare for å fortelle historien sin, men også dele ideene hans om hvordan man kan nærme seg døden med nåde og hva det vil si å være i live. Denne boken er virkelig anbefalt og vil endre måten du ser på livet og ikke minst døden. Jeg anbefaler alle å lese denne boken uansett hvilke sjangere du vanligvis liker.

Sapiens – En innføring i menneskehetens historie av Yuval Noah Harari

Sapiens: En kort historia om mänskligheten

«Sapiens: A Brief History of Humankind» er oversatt til norsk av Lene Stokseth og er derfor tilgjengelig både på originalspråket og norsk. Menneskets historie har blitt formet av tre store revolusjoner: Den kognitive revolusjonen (for 70 000 år siden), landbruksrevolusjonen (for 10 000 år siden) og den vitenskapelige revolusjonen (for 500 år siden). Disse revolusjonene har gitt mennesker mulighet til å gjøre noe ingen annen form for levende vesen har gjort, som er å skape og koble sammen ideer som ikke fysisk eksisterer (tenk religion, kapitalisme og politikk). Disse delte “mytene” har gjort det mulig for mennesker å overta kloden og har satt menneskeheten på grensen til å overvinne kreftene til naturlig seleksjon. Denne boken viser virkelig hvor utrolig det menneskelige sinnet er, og hvor mye vi kan få til dersom vi følger drømmene våre. Dette er en interessant og ikke minst lærerik bok som jeg anbefaler alle å lese.

25 konspirasjoner å snakke om i lunsjen av Bjørn-Henning Ødegaard og Fredrik Sjaastad Næss

«25 konspirasjoner å snakke om i lunsjen» kan nesten nytes som en komedie, det er utrolig hva enkelte mennesker kan få seg selv til å tro på. Men etter å ha lest gjennom noen av disse konspirasjonsteoriene kan man finne seg selv i å lure på om det kanskje er en liten dråpe sannhet i noen av konspirasjonsteoriene. Dette er virkelig en morsom bok som også kan være en tankevekker innimellom. Anbefales for alle som liker å tenke på hvordan ting kanskje fungerer i skyggene.

Faktabøker er ikke alltid kjedelige slik som mange tilsynelatende tror. Det finnes mange interessante og tankevekkende fakta bøker som definitivt er verdt å lese. Dersom du ikke allerede har lest bøkene som er listet i dette innlegget vil jeg definitivt anbefale alle å gjøre det, du kommer ikke til angre! De fleste av disse bøkene kan kjøpes på Norli sin nettbutikk eller i deres fysiske butikker som du finner over hele Norge.

Kanskje du også liker…

© 2021 Fagbibliotek