Digitale bøker eller eBøker?

Vi lever i en digital verden, og stadig flere av oss sitter oppslukt med hodet bøyd over en mobiltelefon eller et nettbrett. De digitale plattformene gjør informasjon tilgjengelig enkelt og greit og alt på et sted. Du kan bla igjennom mange nyhetskilder, bilder, filmer og alt annet på et og samme sted. Det er praktisk og plassbesparende. Mye enklere med ett nettbrett istedenfor seks forskjellige aviser på toget om morgen. Det samme gjelder også for bøker.

Fysiske bøker, aviser, blader påvirker miljøet

Tradisjonelle bøker er trykt på papir, som tradisjonelt sett er laget av papirmasse fra trær. Felling av trær er skadelig for miljøet, ettersom trærne er med på å binde matjord og bedre luftkvaliteten. Bøker er ikke den største årsaken til at skogene forsvinner, men det er en medvirkende faktor.

Etter at bøkene, bladene eller avisene er trykt på papiret, en energikrevende prosess, lastes de på lastebiler og kjøres til neste stoppested. I de fleste tilfellene må det fraktes til en sentral, så til et fly eller annen langtransport, og tilslutt med biltransport ut til små lokale butikker. En vesentlig andel av mediet som sendes ut, returneres etter en uke eller mer. Den lokale forhandleren har ofte en avtale om å få sendt tilbake det de ikke får solgt. 

Blir avisen, boken eller bladet solgt, blir det gjerne liggende på stuebordet i private hjem i noen dager. Bøker man elsker får en hedersplass i bokhyllen, mens mange av avisene, bladene og bøkene blir kastet i papiravfall. Takket være god kildesortering, kan man redusere klimabelastningen. Helt borte blir den ikke.

Vant til å ha alt på et sted

Fordelen med nettbrett, mobiltelefoner og lignende enheter er at man har alt på ett og samme sted. Du slipper å drasse på mange bøker, de er all tilgjengelig med et tastetrykk. Enten du vil lese nyheter og en e-bok, tenke strategisk eller spille kortspill, er det tilgjengelig.

Før var det meste gratis, men nå begynner flere tilbydere å legge innholdet bak en betalingsmur. Skal du lese avisen, må du ha kjøpt abonnement. Da kan du logge deg inn og få tilgang til alt innholdet som i en vanlig avis. Det samme gjelder for e-bøker.  Du kan gå inn og kjøpe en digital versjon av boken, laste den ned og den er klar til å leses på et minutt.

Ulemper med digitalt innhold

De fleste ting har både fordeler og ulemper. Når det kommer til å erstatte papir med digitalt innhold, er det noen ulemper. Det første, og mest innlysende, er at alle teknologiske enheter trenger jevnlig tilgang til strøm. De nyeste enhetene har god batterikapasitet, men det er sjelden at de kan gå i timevis uten å plugges i en lader. De fleste steder finner man flere ladestasjoner som er lett tilgjengelig.

En løsning har vært utviklingen av egne lesebrett. Slike lesebrett bruker en enkel teknologi, som kun fokuserer på å gjøre det enkelt å se tekst og i noen få tilfeller, bilder. De skal ikke brukes til å surfe på nettet eller spille spill. Fordelen er at den har stor lagringskapasitet, med plass til flere hundre bøker og blader. Den har også et vesentlig sterke batteri, med en batteritid på mange timers kontinuerlig bruk. Ulempen er at du må huske å ha lesebrettet med deg, i tillegg til andre enheter som nettbrett. Fordelen er at i de fleste tilfellene kan du begynne å lese på lesebrettet og fortsette på en app på nettbrettet. Ergo holder det å ta med seg nettbrettet på tur hvis du ikke vil ha med begge to.

Det er også andre, små ulemper slik som at man må koble seg på nett for å laste ned. Noen ganger må man være oppkoblet hele tiden, upraktisk hvis du skal ut og fly og andre utfordringer.

Den aller størst ulempen med de digitale plattformene er hvordan synet og søvnmønsteret påvirkes. Skjermen på nettbrett og mobiltelefoner er laget for at bilder, tekst og spill skal være enkelt å se. Berøringsskjermen stiller krav til lysstyrken og oppsettet fargene. Forskere har funnet en sammenheng mellom søvnproblemer og skjermbruk. Selv om lysstyrken er skrudd ned, forstyrres søvnmønsteret av skjermen. Den skaper også problemer for synet, øynene blir forte sliten og kan bli røde og tørre.

De rene lesebrettene, uten apper og uten muligheten til å surfe på nettet, har en helt annen skjerm. Denne ligner mer på en naturlig lyskilde, slik som når man leser i en vanlig bok med nattlys på. En slik skjerm er også å foretrekke for de som av oss som sitter mye og jobber foran dataskjermer. Øynene våre er ikke laget for en slik belastning og derfor sliter mange også med hodepine, vonde øyne og andre relaterte plager.

Digitale bøker, aviser og blader bør absolutt komme over på digitale plattformer, men på de rette plattformene. Det bør være direkte lesebrett som gir øynene hvile og ikke forstyrrer nattesøvnen.

Kanskje du også liker…

© 2021 Fagbibliotek