Bøker vi låner ofte

Det er jo slik at det finnes statistikk over alt vi gjør, dette gjelder selvfølgelig også for bøker vi låner på biblioteket. Det at et bibliotek skal ha flest mulig boktitler, har lenge og kanskje alltid vært en målsetting. Folks interesser og behøver så klart veldig varierende, og dette må alle folkebibliotek ta hensyn til. Det er ikke noen tvil om at utvalget er ganske ulikt, om vi sammenlikner bibliotekene opp mot hverandre. Men det at et mindre bibliotek på bygda har færre boktitler, enn et stort bibliotek i byene – er det nok vanskelig å gjøre noe med. Men alle små kommunale bibliotek, har muligheten til å bestille inn bøker de ikke har i sitt utvalg. Dette gjøres enten fra et større kommunalt bibliotek, eller fra Fylkesbibliotekene. Det skjer også at biblioteket velger å kjøpe inn, bøker som blir etterspurt av flere. Vi skal nå se hvordan utlånene, fordelte seg på et bibliotek i Tromsø – oversikten er et par år gammel og er basert på en tilfeldig valgt kalenderuke.

Over 4000 utlån på èn uke

Det er ikke noen tvil om at Tromsø bibliotek er godt besøkt, og at innbyggerne i byen vet å benytte seg av utlånsmulighetene. Godt over 4000 utlån på en uke, var fasiten for den uken statistikken er hentet fra. Det kan jo hende noen kan få noen tips og idéer, om hvilken bok man skal velge neste gang man skal på biblioteket.Hvorvidt boktitlene er satt opp i kronologisk rekkefølge, er jeg faktisk litt usikker på. Men uansett så gir det et bilde av, hva folk i Tromsø ser etter når de besøker biblioteket sitt.

Dette er topplisten fra Tromsø bibliotek

Dustedagboka 8 – Rachel Renèe Russel

Jeg kommer ikke til å skrive så mye om hver enkelt boktittel, men nøyer meg med å skrive tittel og navn på forfatter.  Dustedagboka 8 – Rachel Renèe Russel, Operasjon Solnedgang – Jørn Lier Horst, Steinvokterens forbannelse – Kazu Kibuishi, Hva Lenvikværinger eide – Forfatter ikke oppgitt, Den siste olympier – Rick Riordan, Den forvunnede helten – Rick Riordan, De urolige: roman – Linn Ullmann. Menneske og Miljø i Nord-Troms: Årbok for Nordreisa, Skjervøy, Storfjord, Lyngen, Kåfjord, og Kvænangen. Livet på landet – Tor Åge Bringsværd, Hva vil læreren si? – Helena Bross.

Varighet på utlån, alder og kjønn

Statistikken som jeg bygger mine opplysninger på, sier ikke noe mer enn hvilken kalenderuke, årstall, boktittel og forfatter som har skrevet boken. Jeg tenker at det kunne være av interesse, og fordype seg enda mer i dette med utlån. Man kan jo tenke seg at det kunne være spennende, å se på forskjellen mellom kjønn, alder, utdanningsnivå, jobb, sivilstatus og bosted. Om det finnes noen slike undersøkelser er jeg usikker på, men det at det garantert er forskjell på hva vi låner – er jeg ganske så sikker på.

Geografiske forskjeller?

Drammen bibliotek

Jeg ser for meg at et bibliotek i Drammen, ganske så sikkert har store forskjeller sammenliknet med et bibliotek i Vadsø – eller for den saks skyld på Svalbard. Jeg skal se hva jeg finner til neste gang, så kan det jo være at jeg skriver litt om det også.

Kanskje du også liker…

© 2021 Fagbibliotek