Vennesla med bibliotekbygg som vekker interesse

Posted On
Posted By Maria

Jeg har sansen for bygg som stikker seg ut fra det tradisjonelle, og jeg liker godt å reise rundt for å beskue både nye og gamle bygninger.

Jeg skrev tidligere om det nye biblioteket i Alexandria, som det norske arkitektfirmaet Snøhetta tegnet. Men det finnes en rekke spesielle bygg, og man trenger ikke reise til Egypt for å finne dem heller. De siste årene har det skjedd mye spennende her hjemme i Norge også, og Oslo er et godt eksempel på det. Men vi skal nok litt lenger sørover enn hovedstaden, nemlig til Vennesla som kan skilte med et meget spesielt bibliotekbygg. La oss ta en titt på det!

Eventyrlig oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.

Det at den lille byga Vennesla kan markere seg internasjonalt, er jo i seg selv en gledelig – men også overraskende sak. Vi snakker her om at biblioteket i bygda, er blant de vakreste i verden. Dette er ikke noe som går upåaktet hen, og en rekke magasiner har omtalt biblioteket både med tekst og bilder.

Travel and Leisure og Conde Nast Traveler, er begge kjente reisemagasiner som har nevnt bibliotekbygget i Vennesla – i kåringer som skal avdekke de vakreste bibliotek i verden.

5.plass i verden

Det er ikke bare reisemagasinene som har kastet sitt blikk mot Vennesla, men også kjente nettsteder som Wired og Huffington Post Travel. Wired var ikke snauere enn at de kåret bygget og biblioteket, slik at det faktisk havnet på en 5.plass i verden – på listen over verdens vakreste bibliotek.

Besøk fra hele verden

Det var ingen som trodde at et nytt bibliotek, skulle sette Vennesla til de grader på kartet som det faktisk har gjort. Det er besøk fra Sør-Korea, som kommer med hele delegasjoner – for å ta det hele i nærmere øyesyn. Fra Taiwan kommer det arkitektprofessorer, så det hele er ganske så uvirkelig men selvsagt veldig morsomt.

Besøk fra hele verden

Konstruksjonen og bruk av treverk

Biblioteksjef Anne Kjersti Bentsen, tror at det er kombinasjonen av vakker arkitektur – sammen med utstrakt bruk av treverk som gjør det hele så spesielt. Det at arkitekter fra nær sagt hele verden tar turen, må jo ha sine årsaker sier Bentsen.

Byggeskikkprisen i 2012

Men det er ikke bare på utenlandske lister, at man finner dette spesielle biblioteket. I 2012 fikk Vennesla bibliotek Statens byggeskikkpris, dette skjedde året etter at det nye bibliotekbygget stod ferdig.Det var delte meninger om det nye bygget, da prislappen ble på 83 millioner var det mange som mente det var galskap.

Vennesla kommune er kjent for å bygge praktisk og nøkternt, det var kanskje dette som krasjet litt for de som var negative til bygget – men de fleste har  endret mening i dag.

Kulturhus med kino og kafe

Om man besøker Vennesla, er et besøk for å se på biblioteket nesten obligatorisk. Biblioteket omtales ofte som kulturhuset, dette fordi det brukes til forskjellige formål – og det inneholder blant annet kino og kafe.

Vennesla kommune vurderer nå, å lage et opplegg for turistene – hvor blant annet guiding i bygget er noe de vurderer. Dette kan sikkert bli et trekkplaster, kanskje rettet mot cruisetrafikken langs kysten.

Relatert innlegg