Selv om jeg nylig har skrevet om Det kongelige bibliotek i Alexandria, som hadde sin storhetstid rundt Kristus fødsel – er vårt eget bibliotekvesen og opplegg noe annet.

Slik vi i store trekk kjenner til vår egen ordning, stammer som så mye annet vi har – fra Amerika. Det jeg sikter til er ordningen med folkebibliotek, andre type skole/universitet-fagbibliotek, er organisert og driftet på en helt annen måte enn folkebibliotekene våre. Noe av dette var jeg litt innom, når jeg for en tid tilbake skrev om Deichmanske bibliotek i hovedstaden. Men la oss ta det helt fra den spede begynnelse, til slik vi kjenner dagens ordning. Det at noen av våre mest kjente nordmenn gikk i bresjen for en biblioteks ordning, var for meg ukjent.

Røtter i den amerikanske folkeopplysningstanken

Ideen om god og gratis tilgang til kultur og kunnskap, er ikke noen ny idè. Den er faktisk 200-300 år gammel, og stammer fra hvordan man tenkte og levde i Amerika. På den tiden var Norge ganske så ulikt Amerika, selv om vi ikke kan si det samme i dag. Det å ha et opplyst og lærd folk, var noe som Amerika satte veldig høyt.Før vi fikk bibliotek i Norge, hadde vi noe som het leseselskaper og allmueboksamlinger – vi snakker her om 1700-tallet. Men noe bibliotek var dette ikke, selv om det kunne slekte litt til det. Men tanken om at alle kunne få tilgang, var ikke den samme på den tiden som i dag – ei heller utvalget og bredden av det som bibliotekene etter hvert kunne tilby.

Henrik Wergeland og Eilert Sundt

Disse kjente navnene, var ikke de eneste som stå på for å få bibliotek til Norge. Men de var nok to av de mest kjente kulturpersonlighetene, som stod i bresjen i arbeidet som måtte nedlegges i forhold til myndighetene på den tiden.Det var folkebibliotekene som var fanesaken, nemlig det at alle både i by og bygd skulle ha sitt eget bibliotek. Men prosessen gikk ikke raskt, selv om ting var på trappene – så skjedde det ikke så mye før vi fikk nordmenn utdannet som bibliotekarer i USA hjem igjen. Slik utdanning fantes det ikke hjemme i Norge, ganske enkelt fordi vi ikke hadde noen folkebibliotek enda.Den første gruppen med bibliotekarer, kom hjem til Norge på slutten av 1800-tallet. Det tok ikke lange tiden, før bibliotekene kom på plass i by og etter hvert også bygd rundt om i det ganske land.

Deichmanske og Haakon Nyhuus

Dette var en driftig mann, og jeg har skrevet litt om han tidligere også – i kraft av at han var Deichmanske bibliotek sin første utdannede bibliotekar og biblioteksjef. Men Haakon Nyhuus var også mannen som gikk i spissen for å få på plass folkebibliotekene i Norge.Dette er også mannen som står bak mange av bibliotekinstitusjonene, som man finner i dagens bibliotekvesen. Bibliotekloven og Statens bibliotektilsyn er begge eksempler på hva han tok initiativet til.Senere skal vi se på hvordan bibliotekene møter IKT-hverdagen, hva kreves det av dem og hva tilbyr de i praksis.